7-13 NİSAN DÜNYA SAĞLIK HAFTASI KUTLU OLSUN...

7-13 NİSAN DÜNYA SAĞLIK HAFTASI KUTLU OLSUN...

06.04.2022 243

Dünya Sağlık Örgütü sağlığı şöyle tanımlamıştır: "Sağlık; sadece hastalık ve sakatlığın olmayışı değil, bedence, ruhça ve sosyal yönden tam iyilik halidir."

Türk Dil Kurumu ise benzer bir şekilde sağlığı; ''bireyin fiziksel, sosyal ve ruhsal yönden tam bir iyilik durumunda olması, vücut esenliği, esenlik, sıhhat, afiyet'' biçiminde tanımlamıştır.

Dünya Sağlık Örgütü'nün kuruluşu olan 7 Nisan her yıl Dünya Sağlık Günü olarak kutlanmaktadır. 7-13 Nisan ise Dünya Sağlık Haftası olarak kutlanmaktadır.

 

Güzel Türkçemizde yer alan bazı deyim ve atasözlerimiz

  • Sağlıcakla kal: Ayrılırken kalanlara söylenen bir esenlik sözü, hoşça kal.
  • Her işin başı sağlık: İnsanın yapacağı her şey vücut sağlığına bağlıdır.
  • Sıhhatler olsun: Yıkananlara veya tıraş olanlara söylenen bir nezaket sözüdür.
  • Sağlık varlıktan yeğdir: Sağlıktan büyük zenginlik olmaz.
  • Can boğazdan gelir: İnsan, beslenmesine önem vererek güçlenir, yemeden yaşamak mümkün değildir.
  • Güneş girmeyen eve doktor girer: Güneş ışığı alan evde mikrop olmaz, güneş ışığı almayan evde ise hastalık eksik olmaz. Güneş gören evlerde insanlar daha sağlıklı hissetmektedirler. Pek çok hastalığın üstesinden gelen, temiz hava ve güneş ışığı olmaktadır. Bedensel ve ruhsal hastalıklardan insanları koruyacak olan güneş ışığıdır.
  • Başın sağ olsun: Yakınını kaybeden birine genelde "başın sağ olsun" deriz. Bu dileğin orijinali ''başın sağalsın'' şeklindedir. Baş eski Türkçede yara anlamına gelir. Bu deyim ''yaran sağalsın, iyileşsin'' manasına gelir. Zaman içinde "başın sağalsın" deyimi "başın sağ olsun"a doğru evrilmiştir.
  • Ağacı kurt, insanı dert yer: Kurt, ağacı nasıl içinden yiyerek çürütürse, dert ve üzüntü de insanı öyle yıpratır. İnsanlar çok fazla üzüldüklerinde sağlıklarını yitirirler.

Panomuzun hazırlanmasında emeği geçen Seher SARAÇ  öğretmenimize çok teşekkür ederiz.

06-04-202206-04-2022